Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου μίλησε στον συνάδελφο Μιχάλη Παυλίδη για το φλέγον θέμα της κάρτας φιλάθλου και ανέφερε πολύ σημαντικά δεδομένα, τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι προς συζήτηση στο προσεχές διάστημα στη Βουλή, μετά και την επιστολή των έξι Σωματείων (ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Αλκή, Σαλαμίνα, Δόξα και Ομόνοια) για τροποποίηση του μέτρου.

Στην επιστολή των έξι ζητήθηκε να αναλάβουν την ταυτοποίση των οπαδών τους οι ομάδες και όχι ο ΚΟΑ, κατακρατώντας τα μητρώα των οπαδών της η κάθε ομάδα. Βέβαια, αυτό είναι παράνομο εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα δήλωνε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.Αντίστοιχα, ο Απόλλωνας ζήτησε άμεση άρση του μέτρου, ενώ η ΑΕΚ δηλώνει σταθερά υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων δεδομένων.

Αύριο θυμίζουμε θα πραγματοποιηθεί η Άτυπη Συνέλευση της ΚΟΠ με τα Σωματεία να πηγαίνουν εκεί για να παραθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα της κάρτας φιλάθλου.

Αναλυτικά:

Πως το αξιολογείται το μέτρο με βάση τα πραγματικά δεδομένα;

«Τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα και λέτε ότι η κάρτα άδειασε τα γήπεδα. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το γιατί δεν πηγαίνει ο κόσμος είναι καλό κάποιοι να διερευνήσουν τα αίτια και τους λόγους και όχι να τα αποδίδουμε μόνο στην κάρτα. Και η κάρτα έχει επηρεάσει αλλά δεν είναι η κάρτα που έδιωξε τον κόσμο. Το 2015-2016 δεν είχαμε κάρτα και στις 8 πρώτες αγωνιστικές είχαμε 91.000 εισιτήρια. Το 2016-2017 χωρίς κάρτα είχαμε 78.000, το 2017-2018 είχαμε 62.000. Μέχρι σε εκείνη την σεζόν είχαμε 7 αγώνες και όχι έξι αγώνες σε κάθε αγωνιστική με περισσότερες ομάδες στο πρωτάθλημα α΄ κατηγορίας. Το 2018-2019 διατέθηκαν στις πρώτες 8 αγωνιστικές περίπου 53.000. Δεν λέω ότι δεν έχει επηρεάσει η κάρτα αλλά οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην μείωση είναι διαχρονικοί. Πρέπει να ψάξουν να δουν τι είναι οι λόγοι. Πετύχαμε να έχουμε μόνο 37.000 πρόστιμα από την ΚΟΠ όταν πέρσι είχαμε 519.000 και πρόπερσι 674.000. Ουσιαστικά αντιμετωπίστηκε η βία».

Είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε με τα σωματεία;

«Είμαστε αποφασισμένοι να συζητήσουμε. Η δική μας εισήγηση στο νομοσχέδιο είναι η κάρτα φιλάθλου να εκδίδεται από τα σωματεία, να τηρούν το αρχείο και να έχει πρόσβαση η αστυνομία μόνο για την βία στα γήπεδα και για τίποτε άλλο. Τα σωματεία δεν ήθελαν να εκδίδουν τότε την κάρτα φιλάθλου, κατέληξε να την εκδίδει ο ΚΟΑ και να τηρεί και το μητρώο ο ΚΟΑ. Αν επιθυμούν τα σωματεία να αναλάβουν την κάρτα, μπορούν να αποταθούν στην βουλή για να γίνει αυτή η συζήτηση. Έτσι ήταν η πρόταση που ήταν στο νομοσχέδιο όταν κατατέθηκε».